Den manglende brikken i ledelsesforskningen?

Skrevet av:
Guro Hockley
Kvalitetskoordinator og stipendiat


Publisert:
20. februar 2025

«I am not a follower!» er både en sangtittel og et slagord, og «I am a leader» er gjerne fortsettelsen. Vi er alle følgere på en eller annen måte, enten vi liker det eller ikke. Likevel har ledelsesforskningen i lang tid fokusert ensidig på lederen. Dette påvirker hvordan vi forstår og praktiserer lederskap og følgerskap, også i våre kirker og menigheter.

Ledelse beskrives ofte som en innflytelsesprosess. Ut fra en tradisjonell, ledersentrert forståelse er det lederens oppgave å motivere følgeren, som gjerne anses som “antennelig” materiale – noen som kan settes i brann eller motiveres til å gjøre noe de ellers ikke ville ha gjort, dersom lederen bruker de rette verktøyene, ordene eller har den rette personligheten. En slik forståelse kan lett gjøre følgere til passive mottakere fremfor aktive deltakere i ledelsesprosessen.

For 40 år siden ble denne tilnærmingen utfordret av blant andre Meindl og kolleger. De hevdet at ledelse er en sosial konstruksjon, skapt av følgerne. Inspirert av deres forskning fikk følgere noe mer oppmerksomhet i ledelsesforskningen. Hvem av disse har rett? Er ledelse skapt av ledere eller av følgere? Og finnes det noe imellom disse ytterpunktene?

Flere forskere har i økende grad rettet søkelyset mot at både ledere og etterfølgere er medskapere i ledelsesrelasjonen. Kjente ledelsesforskere som Mary Uhl-Bien og Mats Alvesson er blant dem. De løfter frem ledelse som en sosial og relasjonell prosess og mener at ledelse skapes i samspillet mellom mennesker. Nettopp fordi dette ikke er en énveisprosess, gir det mening også å gi oppmerksomhet til den andre siden av relasjonen. I Norden foretrekker vi ord som «medarbeider» heller enn «følger», og det er også mer beskrivende.

For hvis ledelse er en sosial prosess, er medarbeiderskap minst like viktig som lederskap. I denne sammenhengen spiller kontekst en viktig rolle, både med tanke på kultur og ledelsesidealer. Så, hva kjennetegner samspillet mellom lederskap og følgerskap i våre menigheter? På dette feltet finnes det lite forskning, både innenfor og utenfor kirkelige sammenhenger.

Jeg er så heldig at jeg får lov til å forske på denne tematikken i skandinaviske pinsemenigheter. Under HLT-konferansen vil jeg presentere noen nyttige teoretiske perspektiver og foreløpige funn – som kanskje kan hjelpe oss å se ledelse og medarbeiderskap med nye øyne?

Flere blogginnlegg

17. februar 2025

Ungdom strømmer til frimenighetene – hva kan vi lære av det?

Som menighetsentusiast tror jeg at menigheten er svaret, men jeg tror også at vi trenger å reflektere grundig over hvordan vi leder og utvikler en menighet. Les mer
14. februar 2025

Hvorfor handler HLT-konferansen om relasjonell ledelse – og hva er det?

Relasjonsledelse handler ikke bare om å lede én til én; i de fleste situasjoner handler det om å forholde seg til og legge til rette for gode dynamikker i et fellesskap Les mer
10. februar 2025

Gode grunner for å tro på Gud

Det skapte sjokkbølger i det ateistiske miljøet og hevede øyenbryn i intellektuelle kretser da Ayaan Hirsi Ali, en av ateisten Richard Dawkins disipler, for litt over ett år siden annonserte at hun hadde blitt en kristen. Les mer