På lærerutveksling i Estland

Skoleåret 2022/23 har Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) fått mulighet til å sende lærere på utveksling til Estland, og fått besøk av toppskolerte forelesere fra samme land.
– En helt fantastisk mulighet, sier Tommy Davidsson, som selv har undervist masterstudenter i pinseteologi på Estonian Free Church Theological Seminary.
.

Gjennom utvekslingsprosjektet EEA/Norway Cooperation programme in higher education har HLT deltatt i et lærerutvekslingsprosjekt sammen med Estonian Free Church Theological Seminary. Førsteamanuensis Tommy Davidsson fikk utfordringen å utvikle et emne i Pentekostal teologi og ekklesiologi med 3 ECTS/stp. Og interessen var stor da Davidsson dro til Tallin for å undervise.

Det var kjempemorsomt å undervise i Tallin, meddeler førsteamanuensis Davidsson begeistret.
De som kom for å ta emnet var pastorer og ledere, både i Pinsebevegelse i Estland og i andre frikirkelige kirkesamfunn. Nivået var veldig høyt og interessen stor, og mange hadde med seg spørsmål om bevegelsen vår.

Lærerutveksling: Prosjektet gav skolen mulighet for å sende en lærer til Estland og undervise på ett av feltene hvor HLT har sin spisskompetanse. Det ble utviklet et kurs på Masternivå med 3 stp/ECTS i Pentekostal teologi og ekklesiologi med 18 undervisningstimer og en avsluttende oppgave. Rundt 25 studenter fra Estland gjennomførte emnet med bestått karakter.

Davidsson fremhever også utvekslingsprosjektet som en unik mulighet til å utvikle egen pedagogikk og kompetanse, både for han selv og for HLT.

Det var en unik mulig, både for utvikling av egen kompetanse og CV, og til å undervise på Masternivå, et nivå som vi ikke har selv ved HLT enda.

Gjensidig læring og utvikling: I tillegg fikk Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) besøk av Meego Remmel, en av de aller best skolerte og erfarne ledere i den estiske baptistbevegelsen (Free Baptist Church in Estonia). I tillegg til sin PhD i filosofi og praktisk teologi fra Wales har han flere mastergrader og har hatt en rekke verv, både innen baptistsamfunnet og innen protestantiske samrbeidsorganer. Her kan nevnes at Remmel har vært rektor ved Estonian Free Church Theological Seminary (2002-2006), president 2008–2016 president for Union of Estonian Evangelical Christian and Baptist Churches (2008-2016), visepresident for European Baptist Federation (2017-2019) og president for European Baptist Federation (2019-2021).

Meego Remmel, Tommy Davidsson og Einike Pilli. Sistnevnte er rektor EFCS.

.

Da Remmel besøkte Oslo, underviste han både i baptistisk teologi og historie, i pastoralteologi og i emnet misjon, kirke og samfunn. På spørsmålet om hva han tilførte undervisningen i baptistisk teologi og historie, svarer emneansvarlig Linda Aadne:

Høyskolelektor og emneansvarlig Linda Aadne.

.

Det var en berikelse å ha besøk av Meego Remmel fra Estland. Han underviste blant annet i emnet baptistisk teologi og historie, hvor han delte fra bevegelsens historie i Øst-Europa (og tidligere Sovjetunionen). Baptistene har overlevd tider med forfølgelse og undertrykkelse, og allikevel betydd en forskjell, både gjennom sitt sosiale engasjement og en inspirerende sangbevegelse som myndighetene ikke kunne kontrollere.

For studentene var det spesielt inspirerende å lære mer om hva som har formet baptismens historie, identitet og gitt den sitt særpreg gjennom flere århundrer, som er ett av Remmes kompetansefelt. Faglærer Linda Aadne forteller hvordan undervisningen engasjerte til samtale og dialog, og hvordan studentene satt pris på en slik førstehånds skildring.

Det er et privilegium å kunne knytte slike kapasiteter til HLT, mener Aadne.
– Vi baptister kjenner jo Meego Remmen fra det europeiske samarbeidet. Men å få ham til å undervise var en ekstra bonus.

 

Tilbake på HLTs campus i Oslo spør vi rektor Arne Mella hva han tenker et slikt prosjekt kan tilføre HLT. Hvilke muligheter gir dette samarbeidet?

Utveksling med internasjonale høyskoler er verdifullt for både studenter og lærere. Det gir flere perspektiver, ny kompetanse og kulturelle erfaringer. For studenter er det en mulighet til å ta fag ved en annen institusjon og innpasse dette i graden ved HLT, påpeker Mella.

Rektor ved HLT, Arne Mella


– Dette samarbeidet har hovedfokus på kompetanseutveksling mellom lærere, både faglig og pedagogisk. Det gir oss muligheter til å undervise på masternivå, som vi ikke har selv ennå, og vi får del i teologisk kompetanse fra en annen baptistinstitusjon. De er på sin side særlig interessert i vår pedagogiske tilrettelegging. Endelig er dette et flott innsteg for oss i Erasmus-samarbeid i Europa,
sier Mella.

Er lærerutveksling noe vi bør satse på i fremtiden?

– Ja, de gode erfaringene fra dette prosjektet gjør det lettere å tenke utveksling med flere av våre internasjonale samarbeidspartnere. jeg vil absolutt anbefale andre å benytte seg av denne muligheten i framtiden.  Det vil også gjøre HLT mer synlig internasjonalt, avslutter rektor Arne Mella.

Rektor ved HLT, Arne Mella.

Flere blogginnlegg

Høydepunkter fra HLT-konferansen 2024

24. - 26. april gitt årets HLT-konferanse av stabelen. Her finner du noen høydepunkter fra dagene. Les mer

Gratis forestilling om Hans Nilsen Hauge under HLT-konferansen

Det første i vår lov» - en reise gjennom Norges historie i toner, ord og bilder sett med troens øyne Les mer

Ledig stilling – Administrativ leder

Noe for deg, eller noen du kjenner? Les mer