FAQ – Ofte stilte spørsmål

De aller fleste spørsmål skal det være mulig å finne svar på via hlt.no/student, men vi har samlet noen av de vanligste spørsmålene på denne siden. De er lagt under ulike overskrifter for enkelthetens skyld.

Trykk på lenkene under for å hoppe direkte til ønsket tema

Studieopptak
Studieveiledning
Eksamen
Praktisk informasjon
Teknisk support
Bibliotek / DTL
Studentombud

.

.

Studieopptak

  1. Hvordan går jeg frem for å søke på studier ved HLT?
    Søknad sendes via våre nettsider https://hlt.no/studieopptak/
    .
  2. Hva er opptakskrav for studier ved HLT?
    Det enkle svaret er at det kreves Generell studiekompetanse eller realkompetanse for å studere på høyskolenivå. Det finnes noen unntaksregler i tillegg til disse. Hvis du lurer på om du er kvalifisert for studier ved HLT eller ikke, så oppfordres du til å kontakte oss på opptak@hlt.no.
    .
  3. Hvilke datoer er «mine» kurs?
    I vår semesterplan finner du en oversikt over når de ulike kursene avholdes. Som student ved HLT vil du også få tilgang til en timeplan som er skreddersydd til ditt studieløp, Semesterplanen finner du via lenken: https://hlt.no/semesterplan/
    .
  4. Kan jeg innpasse fag/kurs fra andre skoler?
    Ja det er mulig å innpasse relevante fag fra tidligere studier. For å gjøre dette må du sende oss karakterutskrifter og evt. emnebeskrivelser av aktuelle fag. Dette vil bli vurdert fortløpende. Dokumentasjon kan sendes til oss på flere måter:

    1. Dokumentasjon kan legges ved i søknaden om opptak
    2. Du kan logge inn på vitnemålsportalen med bank-id, og genrere en lenke til ditt vitnemål der, og så sende den lenken til opptak@hlt.no
    3. Du kan også sende dokumentasjonen i en vanlig e-post til oss. Dette kan vi hverken oppfordre til, eller anbefale, grunnet personvernregler (gdpr) Opplasting på denne måten gjøres da på ditt eget ansvar og med ditt eget samtykke.

.

Studieveiledning

  1. Er det krav om oppmøte på undervisning?
    I normal gruppe er det et oppmøte krav på 75%. Overskrider et fravær med mer enn de tillate 25%, vil man miste eksamensretten.
  1. Jeg har nådd fraværsgrensen, men er blitt syk. Betyr det at jeg mister eksamensretten?
    25% fravær, gjelder udokumentert fravær. Blir man syk etter å ha nådd denne grensen, mister man ikke automatisk eksemansretten ved mer fravær, men fravær må da dokumenteres med for eksempel legemelding. Med for eksempel legemelding kan man ha inntil 50 % fravær. Det er viktig at du underretter administrasjon om fravær over 25 %. Dokumentasjon som gir gyldig fravær lastes opp via denne lenken
  1. Hva er forskjell på å studere redusert kontra å studere på deltid?
    Redusert reflekterer antall undervisningstimer man har i et fag, men deltid reflekterer antall studiepoeng.
    .
    Går man redusert, deltar man i om lag halvparten av undervisningstimene. En vil i disse timene få en oversikt over det mest sentrale i pensum. Som et substitutt for færre undervisningstimer, må en levere et ekstra arbeidskrav i faget. På den måten jobber man mer med pensum på egenhånd. Oppgaven vurderes til «Bestått»/«Ikke bestått». En kan velge redusert undervisning både som fulltidsstudent og på deltid, men vær oppmerksom på at ikke alle fag har denne muligheten.
    .
    Studerer man på deltid, vil det si at man tar et studieløp med færre fag pr semester enn fulltid. Normalt vil man doble normert tid, men det er mulig å justere opp eller ned antall fag fra semester til semester i studieløpet.
  1. Hvor mange frie emner har jeg?
    Bachelor i teologi og ledelse har en i utgangspunktet 3 valgfrie emner (30 stp.) 10 stp. år to, og 20 stp. år 3. Går man teologi har man derimot ingen frie emner. Det vil si, en kan alternativt ta et valgfritt fag istedenfor PRA1010 Praksis om man ønsker det.
    .
    Bachelor i religion og samfunn har 4 valgfrie emner (40 stp.) Alle disse kommer i år 3.
  1. Hvordan vet jeg at studieplanen min er komplett?
    Er du usikker på om studieplanen er komplett, eller om du har lagt til nødvendige valgfag, kan en god tommelfinger regel være at du hvert semester skal ha 30 stp. ved fulltidsstudier. Viser studieplanen din færre, er det viktig å ta kontakt med studieveileder slik at du får lagt til nødvendige fag.
  1. Hvordan får jeg tak i Studentveileder?
    Du kan kontakte studentveileder via e-post: opptak@hlt.no, telefon: 67 10 35 40, eller du kan komme innom kontoret.

.

Eksamen

  1. Finnes det en samleside med informasjon om eksamen?
    Ja. Du finner informasjon om det meste via https://hlt.no/eksamen/. Skulle likevel noe være uklart, så kan du ta kontakt med eksamen@hlt.no, eller komme innom administrasjonen i 3. etasje.

.

Praktisk informasjon

  1. Tilbyr HLT overnatting for studenter som kommer utenbys fra?
    HLT har en avtale med Smart hotell. Hotellet ligger vegg i vegg med våre lokaler i Oslo. For mer detaljert informasjon henviser vi til våre informasjonsside, https://hlt.no/overnatting/
    .
  2. Hvor mye koster det å studere ved HLT?
    For informasjon om våre priser henviser vi til https://hlt.no/studieavgift/

.

Teknisk support

  1. Tilbyr HLT Office-pakke?
    Gjennom HLT er det mulig å få tilgang til full versjon av Office. Det betyr at du kan laste ned en fullverdig versjon av Word, PowerPoint, Excel etc. til din enhet. Kontakt IKT-ansvarlig, Thomas Birkeland, hvis du ønsker tilgang til dette. Du har tilgang til dette så lenge du er student ved HLT. Den enkelte student er selv ansvarlig for å ta backup av e-post, Onedrive etc. innen start av påfølgende semester etter endt studie ved HLT.
    .
  2. Jeg får ikke logget inn i Moodle. Hva gjør jeg?
    Før du tar kontakt med administrasjonen så bes du prøve å logge inn i SelfService. Hvis du får logget  inn der, så skal du normalt sett også få logget inn i Moodle med samme brukernavn og passord. Hvis du ikke får tilgang til SelfService, så kan du forsøke å endre passord der. I løpet av noen minutter vil også passordet til Moodle bli endret til samme passord som du valgte i SelfService. Det har ingen hensikt å endre passord i Moodle da dette blir overprøvd av SelfService ila. kort tid. Hvis du fortsatt ikke får tilgang, så bes du ta kontakt med IKT-ansvarlig, Thomas Birkeland,
    .
  3. Er det mulig å få tilgang til kopimaskin?
    Som student ved HLT kan du få utdelt et lite klistremerke som du kan feste på f.eks din telefon. Dette brukes til å logge inn på kopimaskinen som er tilgjengelig i administrasjonen. Klistremerke fås på samme sted som kopimaskinen befinner seg. Legg det du skal printe på kopimaskinen. Skann ditt klistremerke, og følg instruksene på skjermen. For øyeblikket er dette gratis, men det kan endre seg hvis det blir stor pågang. Ved første gangs oppsett av dette bes du ta kontakt med IKT-ansvarlig, Thomas Birkeland.

.

Bibliotek / DTL

  1. Hvordan får jeg tilgang til DTL (Digital Theological Library)?
    Vennligst se på vår informasjonsside om DTL via denne lenken https://hlt.no/bibliotek/dtl/
    ..
  2. Hvordan bruker jeg DTL?
    DTL har laget noen instruksvideoer på sin nettside. Disse funner du via denne lenken

.

Studentombud

  1. Når skal du kontakte studentombudet?
    • Hvis du har spørsmål om rettigheter i din studiesituasjon.
    • Hvis du opplever at regler eller rettigheter ikke oppfylles.
    • Ved spørsmål om hvilke retningslinjer eller prosedyrer som gjelder for din sak.
    • Hvis du trenger hjelp knyttet til en pågående klage.
    • Hvis prosedyrer eller praksis ikke blir fulgt opp på riktig måte.
      .
  2. Hva kan studentombudet gjøre?
    • Lytte til bekymringer, problemer og tvister.
    • Forklare regelverk, retningslinjer og prosedyrer.
    • Gi råd og veiledning om hvordan du kan gå frem i en sak, og følge opp saken sammen med deg.
    • Bistå til å fremme dialog mellom parter i en konflikt.
    • Anbefale endringer i høyskolens regelverk og prosedyrer for saksbehandling.
  3. Kontaktinformasjon
    • Trykk her for å finne kontaktinfo.