Gratulerer Dr. Andersen!

Tirsdag 9.januar var den store dagen da HLT sin egen John Daniel Andersen hadde sin disputas og fullførte sin doktorgrad, og ble med det den tredje stipendiaten i HLT sin historie til å fullføre en doktorgrad. Han var selv student på HLT og tok sin bachelor fra 2011-2013 – med andre ord en milepæl for både Pinsebevegelsen og Baptistsamfunnet.

Auditorium 1 på MF Vitenskapelig høyskole var fylt av forventningsfulle og stolte mennesker i det Høyskolen for ledelse og teologi sin egen John Daniel Andersen fullførte sin doktorgrad. En lang og intens reise som har tatt 7 år fra planlegging til disputas.

I sin prøveforelesning fikk han temaet «On the critical role of experience in theology, with special reference to liberation theologies», og i disputasen forsvarte han avhandlingen «How to understand pentecostal experiences of God as a source for systematic theology». En artikkelbasert avhandling hvor Andersen utforsker fire ulike spørsmål relatert til avhandlingens problemstilling, der han til slutt satt sammen sine funn.

«Jeg har undersøkt hvordan gudserfaringer kan ha en positiv betydning for følelser som er viktig for både tanke og handling, og hvordan gudserfaringer gir oss personlig og relasjonell kunnskap om Gud.» sier John Daniel Andersen.

Avhandlingen utforsker hvordan gudserfaringer påvirker våre følelser, og hvilken informasjon eller kunnskap om Gud som gudserfaringer gir i teologisk arbeid.

«Det føltes veldig godt å være ferdig. Jeg begynte å planlegge prosjektet i 2016/2017, så det har jo vært et langt prosjekt, så det er veldig fint å være i mål. Det ble en veldig fin dag. Jeg hadde jo fått en prøveforelesning der jeg ble bedt om å snakke om frigjøringsteologier. Der fikk jeg møte komiteen og deretter utspørring i tre timer, selv om det kanskje fortonet seg mer som en akademisk samtale.» fortsetter John Daniel.

Etter prøveforelesning og forsvar av doktoravhandlingen fortsatte dagen med festmiddag, og deretter feiring, kaker og taler i HLT sine lokaler i Filadelfiakirken i St. Olavs gate 24 i Oslo etterpå.

«Det var veldig hyggelig med fest med nærmeste familie, kollegaer og folk fra MF etterpå. Jeg er veldig takknemlig for mye oppmuntring og støtte både underveis og etterpå. Selv om det er jeg som har skrevet avhandlingen, føles det likevel ikke som et soloprosjekt. Dette hadde ikke skjedd uten det gode miljøet på HLT.» avslutter John Daniel.

Forskningsleder ved HLT, Karl Inge Tangen, sier også i en kommentar:

«John Daniels arbeid er et viktig bidrag til pentekostal teologi, både nasjonalt og internasjonalt. Det blir også spennende å se om pentekostal teologi kan få mer av den oppmerksomheten den fortjener innenfor norsk teologi.».

Rektor ved HLT, Arne Mella, legger også til:

«Jeg er veldig glad for og tilfreds med at en av våre ansatte har fullført sin doktorgrad. På den måten styrker vi førstekompetansen ved HLT ytterligere. Jeg merker meg også med glede komiteens uttalelse om at John Daniels doktorgrad har gitt et betydelig bidrag til pentekostal teologi. Jeg tror tematikken han har forsket på rundt penetkostale/karismatiske erfaringer med Gud er et spennende og viktig felt for oss.».

John Daniel Andersen rykker dermed opp fra å være høyskolelektor ved HLT til å bli førsteamanuensis. HLT har flere doktorer på vei. Gabriel Stephen, Roald Zeiffert, Linda Aadne, Bjørn Wang, Catharina Drejer, Guro Hockley og Jarle Waldemar er alle i prosess med å skrive doktoravhandlinger.

Hvis du ønsker å høre mer om doktoravhandlingen til John Daniel Andersen kan du lytte til HLT-podcasten her:

https://shows.acast.com/hlt-podcasten/episodes/episode-11-gudserfaringer-med-john-daniel-andersen

Eller se opptak fra prøveforelesning og disputas her:

https://www.youtube.com/watch?v=Qkejqwc5LYY

Flere blogginnlegg

En milepæl i vår historie

16. februar 2024 er en dag for historiebøkene. HLT har fått sine to første egne professorer! Les mer

World Watch List 2024 presentert på HLT

Åpne Dører valgte HLT som vertskap for presentasjonen av årets oversikt. Les mer

Høyskolen for ledelse og teologi fyller 15 år!

Vi feirer at det har vært studiestart 15 år på rad med spente og engasjerte studenter. Les mer